International Relations. Young Architects from Germany

Dwellings

FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007

FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007, western elevation; Photo: Cristobal Palma
FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007; Photos: Cristobal Palma
FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007, inside; Photo: Cristobal Palma
FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007, inside; Photo: Cristobal Palma
FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007, terrace; Foto: Cristobal Palma
FAR frohn&rojas – Wall House, Santiago de Chile, 2006/2007,outer view; Photo: Cristobal Palma

This two-storey dwelling in a suburb of Santiago was designed for a Chilean couple returning home after many years in Germany. The house makes use of a hierarchy of wall layers constructed from materials seldom used for this purpose, resulting in an innovative architectural style which redefines the space and the relationship between the interior and exterior.

Architects: Marc Frohn, Mario Rojas Toledo
Project team: Amy Thoner, Isabella Zapata, Pablo Guzman

behet bondzio lin architekten – Peng House, Taichung, 2003–2005

behet bondzio lin architekten – Peng House, Taichung, 2003–2005, southern elevation; Photo: Christian Richters
behet bondzio lin architekten – Peng House, Taichung, 2003–2005; Photos: Christian Richters
behet bondzio lin architekten – Peng House, Taichung, 2003–2005, Bathroom; Photo: Christian Richters
behet bondzio lin architekten – Peng House, Taichung, 2003–2005, Kitchen; Photo: Christian Richters
behet bondzio lin architekten – Peng House, Taichung, 2003–2005, Living room; Photo: Christian Richters

The internal spatial relationships in this generous mansion complex offer a place of tranquillity in the midst of dense and diverse urban surroundings. The house is an example of how a retreat can be created by means of genuine architectural transparency.

Architect: Yu-Han Michael Lin
Project team: Olaf Böckenholt, Anika Lenzing, Thomas Westerloh

MIR – AvSJJF House, Amsterdam, 2004–2006

MIR – AvSJJF House, Amsterdam, 2004–2006, Living room with terrace; Photos: John Lewis Marshall
MIR – AvSJJF House, Amsterdam, 2004–2006; Photos: John Lewis Marshall
MIR – AvSJJF House, Amsterdam, 2004–2006, Ceiling lighting in the kitchen; Photo: John Lewis Marshall
MIR – AvSJJF House, Amsterdam, 2004–2006, Brickwork detail; Photo: John Lewis Marshall

The house is situated in a recently-developed area with small plots of land. The design originally stemmed from the client’s request that "it should not immediately reveal its secret". Moving through to the back of the property becomes a carefully orchestrated journey of discovery.

Architect: Claudia Schmidt
Project team: Jiri Pavlicek, Michl Sommer